Ryk direkte til fodterapeut

Patienter med nedgroede negle i Region Midtjylland kan nu gå udenom læge og direkte til fodterapeut for at få hurtig behandling.

Når man har en nedgroet negl, skal man normalt forbi lægen for at få vurderet, om man skal have en henvisning til fodterapeut. Men nu har Region Midtjylland valgt at fjerne det ekstra led og – i en prøveperiode på halvandet år – forsøge sig med behandling uden henvisning. Det vil sige, at borgere, der har ondt i tæerne kan gå direkte til en fodterapeut i regionen med det samme. Tilskuddet forudsætter stadig, at borgere bliver behandlet hos fodterapeuter, der arbejder under overenskomst med Danske Regioner.

Børn og unge i Region Midtjylland kan nu hurtigere få lindret smerterne fra nedgroede negle hos fodterapeuter, så de kan komme ud at løbe igen. Foto: Istock

Løfter kapacitetsproblemer
Søren Nygaard Sørensen, der er medlem af Samarbejdsudvalget i regionen, er meget begejstret for beslutningen om at fjerne henvisningskravet.

”Det er klart en fordel for fodterapeuter, patienter, læger og hele sundhedsvæsenet at gøre det henvisningsfrit at få behandlet nedgroede negle hos fodterapeuter. Det betyder, at vi fodterapeuter kan igangsætte behandlingen hurtigere, så patienterne kan få lindret deres smerter med det samme. Det kan være med til at forebygge operationer og nedsætte forbruget af antibiotika. Samtidig tager det presset af lægerne og reducerer udgifterne i sundhedsvæsenet”, siger Søren Nygaard Sørensen, der udover at være en del af samarbejdsudvalget og er medlem af bestyrelsen i Danske Fodterapeuter.

Og at dømme ud fra de mange kommentarer til en video, Søren Nygaard Sørensen og hans udvalgskollega, Marianne Poulsen, lagde i Danske Fodterapeuters facebookgruppe, er mange medlemmer glade for den administrative lettelse. Nogle håber, at muligheden spreder sig til de andre regioner.

Offentlig fodterapi i udvikling
Martin Kaag, sundhedspolitisk konsulent i Danske Fodterapeuter, fortæller, at projektet med fri behandling af nedgroede negle er et af mange regionale projekter, der er en del af overenskomsten med Danske Regioner:

”Vi arbejder på mange fronter for at forbedre og udvikle den måde, borgerne har adgang til fodterapi i alle regioner. Det er en del af aftalen med Danske Regioner, at hver region har mulighed for at starte deres egne projekter for at prøve ideer af og se, hvor gode de er. Et andet eksempel på det er i Region Syddanmark, hvor borgere her kan få tilskud til at få behandlet fodvorter hos fodterapeuter. Andre regioner har lignende projekter i støbeskeen og vi ser med spænding på, hvad det munder ud i og håber, at de gode ideer spreder sig til resten af landet”, siger Martin Kaag.

Alle fodterapeuter, der arbejder under overenskomsten i Region Midtjylland, har modtaget et brev fra regionen med instrukser i, hvordan de forholder sig til patienter med nedgroede negle uden en henvisning.

Fakta om fri behandling af nedgroede negle 

  • Trådte i kraft 1. februar 2022.
  • Er en forsøgsordning på halvandet år.
  • Gælder på klinikker, der er knyttet til overenskomsten, i Region Midtjylland.
  • Patienter, der er i gang med et forløb, skal fortsætte med det på henvisningen, indtil den er udløbet.
  • Starter patienten et nyt forløb, kan det ske uden henvisning.
  • Tilskud, honorarer og antallet af faktorer er det samme, som ved en henvisning.
  • Borgere, der vil betale fuld pris, har som altid mulighed for at gå direkte til en fodterapeut, der arbejder uafhængigt af overenskomsten, og få den samme behandling for nedgroede negle.

 

Sidebar