Ny retningslinje for behandling af diabetiske fodsår

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny national klinisk retningslinje om udredning og behandling af patienter med diabetiske fodsår

Af Tina Rønhøj/kommunikationskonsulent

Gips og aircasts ser ud til at have en større effekt på helingen af diabetiske fodsår end aftagelige trykaflastningsbandager. Det er en af anbefalingerne i den nye nationale kliniske retningslinje om udredning og behandling af patienter med diabetiske fodsår, som Sundhedsstyrelsen lige har udgivet.

Retningslinjen, der primært er fokuseret på sekundærsektoren, indleder med syv metoder, der kan være fremmende for sårhelingen. De bliver enten bliver betegnet som god praksis på baggrund af konsensus eller svag anbefaling, når fordelene ved interventionen overstiger ulemperne. De syv metoder er:

  • At man skal overveje sårbiopsi til at diagnosticere infektion i et diabetisk fodsår (svag anbefaling).
  • At det er god praksis at anvende kompressionsbehandling til patienter med diabetiske fodsår, underekstremitetsødem og neuropati og iskæmi.
  • At man skal overveje ikke-aftagelige trykaflastningsbandage til patienter med plantare diabtiske fodsår (svag anbefaling).
  • At man skal overveje negativ trykbandage til patienter med diabetiske fodsår (svag anbefaling).
  • At man skal overveje aflastende kirurgi til patienter med fejlstillinger i foden/tæerne og ikke-helende diabetiske fodsår (svag anbefaling).
  • At man skal overveje telemedicinsk kontrol til patienter med et diabetisk fodsår (svag anbefaling).

I retningslinjen kan du læse, hvilken evidens eller erfaringer, der ligger til grund for anbefalingerne og hvad der er god praksis. Du kan også læse en række patientcases, der har fået de behandlinger, som retningslinjen anbefaler.

Danske Fodterapeuter har udpeget to repræsentanter, Pia Bondorph og Anne Rasmussen, som har deltaget i arbejdsgruppen, der har udarbejdet retningslinjen sammen med Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen vil fremover hvert tredje år tage stilling til, om retningslinjen skal opdateres.

Læs National retningslinje om behandling og udredning af patienter med diabetiske fodsår

Sidebar