1. oktober 2024 strammer regionerne op på kravet om at opdatere ventetider og vil i højere grad reagere på det. Flere fodterapeuter har for nylig fået en bod på 1.000 kroner for at have undladt at opdatere ventetider på sundhed.dk.
Hver tredje måned har privatpraktiserende fodterapeuter, der arbejder under overenskomst for fodterapi, pligt til at opdatere klinikkens ventetid. Det sker for at give patienterne et indblik i, hvor ventetiden er kortest og give Danske Regioner en mulighed for at se, hvordan det står til med patienternes adgang til fodterapi. Ikke desto mindre er det kun tre ud af fem, der får opdateret ventetiden, som de skal, på sundhed.dk.
”Det er ikke en ny udfordring, at ventetiderne ikke bliver opdaterede i den grad, der stilles krav om i overenskomsten. Vi tror dog ikke, at det er af ond vilje, men mere, at det ikke er sat i system, så man automatisk får en besked om, hvornår det er tid til at opdatere ventetider”, siger Lotte Trier Høisgaard, sundhedspolitisk konsulent i Danske Fodterapeuter.
Faste rutiner virker
Hun foreslår, at fodterapeuter selv sætter en reminder i kalenderen hver tredje måned eller indfører en fast rutine med at opdatere ventetider. Det kan ske, når man alligevel er på sundhed.dk for at se afregninger fra måneden før. Det kan også være en helt tredje metode – det vigtigste er, at det virker, siger hun.
Forældede ventetider kan snart gå hen og blive en dyr forglemmelse. Flere regioner har i et stykke tid mindet flere fodterapeuter om at opdatere deres ventetider. Og nogle af de fodterapeuter, der trods gentagne opfordringer ikke har fået det gjort, har fået en bod på 1.000 kroner i Landssamarbejdsudvalget.
Regionerne strammer op
Fra 1. oktober 2024, når en ny overenskomst træder i kraft, vil samarbejdsudvalgene i hver region kunne udtale misbilligelse om fodterapeuter over mangel på aktuelle ventetider. Det kan de gøre uden først at sende gentagne rykkere – og indstille dem til en bod i Landssamarbejdsudvalget, hvis det gentager sig.
”Regionerne strammer altså op på kravet om at opdatere ventetider og vil nu også langt hurtigere og oftere tage konsekvensen af det, hvis det ikke sker. Derfor opfordrer Danske Fodterapeuter kraftigt til, at man får set på det og finder sig en rutine, der kan minde en om opgaven”, siger Lotte Trier Høisgaard.
Tre ud af fem har aktuelle ventetider
I opgørelser over, hvordan det står til med at opdatere ventetider på sundhed.dk, kan man se, at det i de sidste to år kun er opfyldt af tre ud af fem.
- 42 procent af fodterapeuter opdaterede ikke ventetider i 2023.
- 45 procent af fodterapeuter opdaterede ikke ventetider i 2022.
Kravet om at opdatere ventetid på sundhed.dk hver tredje måned står i §27 i overenskomst om fodterapi.
Hvis din ventetid er uændret fra sidst, du opdaterede den, kan du trykke gem på sundhed.dk og vise, at du har opdateret den.