1. juli steg autorisationsgebyret for de sundhedspersoner fra 313 kr. til 1.295 kroner.
Det er 11 sundhedsorganisationer, heriblandt Danske Fodterapeuter, utilfredse med og har i fælleskab sendt et finanslovforslag til Folketingets politiske partier om at afskaffe autorisationsgebyret:
Gebyret blev hævet som en del af en ændring til loven om autorisation for udenlandsk sundhedspersonale. Lovforslaget udmønter den politiske ”Aftale om bedre og smidigere rammer for rekruttering af udenlandske sundhedspersoner fra tredjelande”. Stigningen rammer dog også sundhedspersoner med dansk uddannelse – ikke kun udenlandske ansøgere.
Styrelsen for Patientsikkerhed har peget på, at de ikke kan dække udgifterne til behandling af ansøgninger om autorisation med det tidligere gebyr, fordi de modtager flere ansøgninger fra sundhedspersonale med udenlandsk uddannelse.
Fjern økonomiske barrierer for nyuddannede sundhedspersoner
Vi har forståelse for, at det er en dyr og kompliceret proces at behandle autorisationer til udenlandsk sundhedspersonale. Men for danskuddannet sundhedspersonale er processen en formssag. Styrelsen for Patientsikkerhed modtager dokumentation for nyuddannet sundhedspersonale direkte fra uddannelsesstederne og udsteder på denne baggrund autorisationen. Vi mener ikke, at nyuddannet sundhedspersonale skal betale for at dække Styrelsen for Patientsikkerheds udgifter til, at mere udenlandsk sundhedspersonale søger dansk autorisation. Det skaber en unødvendig økonomisk barriere og sender et uheldigt signal til de nyuddannede, som gerne vil bidrage i sundhedsvæsnet.
Forslag
• Afsæt midler på finansloven til at afskaffe gebyret for at få autorisation for sundhedspersoner omfattet af § 1 og 4 i Bekendtgørelse om gebyr for autorisation m.v. af sundhedspersoner.
Anslåede omkostninger
Styrelsen for patientsikkerhed skønner, at det vil koste 9 mio. kr. årligt, hvis gebyret fastholdes på 313 kr. for danskuddannede og EU/EØS-uddannede
sundhedspersoner. Vi foreslår helt at fjerne gebyret, og forslaget omfatter også sundhedspersoner uddannet uden for EU/EØS-landene, og omkostningerne vil derfor være højere.
Underskrivere af finanslovsforslaget
Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde for Dansk Sygeplejeråd
Mona Striib, forbundsformand for FOA
Lis Munk. forkvinde for Jordemoderforeningen
Cille Holse, formand for Danske Fodterapeuter
Jeanette Præstegaard, formand for Danske Fysioterapeuter
Elisabeth Gregersen, forperson for Danske Tandplejere
Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen
Christian Gøttsch Hansen, formand for Radiograf Rådet
Flemming Overgaard, formand for Reddernes Udviklingssekretariat, 3F
Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere
Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet
Mette Theil, formand for Fagligt selskab af Kliniske Diætister