I praksisoverenskomsten kan der hen ad vejen opstå tvivl om, hvordan man skal forstå indholdet. Det kan fx være, hvis teksten savner klarhed eller at forholdene har udviklet siden siden aftalen blev indgået, så beskrivelserne ikke længere er tilstrækkelige. Her på siden kan du finde svar på nogle af den tvivl, der er opstået og måske har krævet svar fra Danske Regioner.
Du er altid velkommen til at kontakte sekretariatet, hvis der er noget, du er i tvivl om i praksisoverenskomsten.
Ny afregningspraksis ved flere henvisninger på samme patient
Regionerne har besluttet at godkende henvisninger, som er nyere end dem, der ligger i afregningssystemet, selvom der er afregnet på dem inden for et år. Det skulle gerne føre til færre returregninger i tilfælde, hvor patienter har flere aktive henvisninger.
Baggrunden for ændringen er, at nogle praktiserende læger anvender henvisninger som et kommunikationsredskab til fodterapeuter om patienters aktuelle medicin. Selvom det ikke er hensigtsmæssigt og skaber udfordringer i afregningssystemet, har regionerne nu tilpasset deres praksis for at imødekomme denne situation.
Det betyder at:
- det er nu muligt at anvende den nyeste henvisning uden risiko for returregninger.
- det er ikke længere nødvendigt at trække alle henvisninger ned for at undgå fejl.
- særligt nystartede fodterapeuter vil opleve en lettere opstart med behandling af diabetespatienter.
Danske Fodterapeuter forventer, at den nye praksis vil lette arbejdsgangen betydeligt og reducere antallet af returregninger, hvilket har været en særlig udfordring for nye medlemmer i foreningen.
Har du spørgsmål til den nye afregningspraksis, er du velkommen til at kontakte sekretariatet.
En indlægsundersøgelse pr. indlæg
Noget nyt i overenskomsten er, at indlæg er delt op i to ydelser, hvor den ene er selve undersøgelsen og den anden er produktion og tilpasning af indlægget. Det er indført for at undgå, at det er muligt for patienter at fortryde deres beslutning om indlæg, når undersøgelsen er udført, så du ikke får betaling for arbejdet.
Hvis en patient bestiller to indlæg på én gang eller kommer tilbage efter et par indlæg mere efter to måneder, kan du opkræve undersøgelseshonoraret for begge, da ydelsesbeskrivelsen tillader et undersøgelseshonorar per indlæg. Regionerne har i en periode afvist regninger, der indeholdt flere indlægsundersøgelser inden for seks måneder i en periode. Det har de rettet op på nu, så det ikke længere sker, og kontakter alle, der har fået afvist regninger på det grundlag.
Sådan bruger du ydelse 2130
Ydelse 2130 dækker “kontrol, eftersyn og mindre ydelser” og omfatter blandt andet behandlingskode 1017, der dækker ydelser, der ikke kan rubriceres andre steder. Der findes altså ikke en liste over, hvad ydelsen dække.
En rettesnor er, at du kan bruge ydelse 2130 til opgaver, der:
- Tager betydelig tid at udføre
- Ikke er en normal del af behandlingen
- Kræver særlig indsats eller opmærksomhed
Når du bruger ydelse 2130, anbefales du at:
- Informere patienten om ekstraydelsen og egenbetalingen, så de kan give deres samtykke
- Journalføre den faglige begrundelse for ydelsen grundigt.
- Opkræve egenbetalingen fra patienten som fastsat i overenskomsten.