Med et ydernummer tiltræder du praksisoverenskomsten med Danske Regioner, som hedder Aftale om fodterapi. Den består af to dele: selve overenskomsten og en ydelsesbeskrivelse. Det er meget vigtigt, at du læser begge dokumenter grundigt igennem, da de beskriver dine vilkår og forpligtelser som ydernummerindehaver (i daglig tale: yder).
Ny overenskomst fra 1. oktober 2024
Fra 1. oktober 2024 træder den nye praksisoverenskomst i kraft. Derfor er det en god idé at læse om de ændringer, som du skal forholde dig til. Blandt bliver reglerne om krav om fremstilling af indlæg forenklet, positivlisten bliver udvidet og minimumomsætningen pr. år stiger.
Når du har fået et ydernummer, skal du være særlig opmærksom på:
Som fodterapeut med ydernummer forpligter du dig til at tilbyde alle fagets specialer (diabetes, ortonyxi, arvæv efter stråle behandling af fodvorter og svær ledde- og psoriasisgigt) samt fremstilling af individuelle indlæg.
Du behøver dog ikke selv kunne lave indlæg. Hvis der er en fodterapeut i samme klinik, som laver indlæg, anses kravet for opfyldt. Hvis klinikken ikke har værkstedfaciliteter på klinikadressen, skal I kunne dokumentere, at I har adgang til et værksted på en anden lokation.
Ydernummeret må kun bruges på den adresse, som du har angivet i ansøgningen. Det betyder, at du ikke må flytte klinikadresse, før du har søgt regionen om tilladelse. Muligheden for evt. at flytte klinikadresse afhænger af praksisplanen i din region.
Dit ydernummer tilhører dig personligt, og du må ikke lade andre fodterapeuter arbejde og afregne på dit ydernummer, medmindre du har fået tilladelse fra regionen.
Fra 1. juli 2025 skal alle fodterapeuter under overenskomsten have onlinebooking for patienter.
Onlinebooking opleves af mange fodterapeuter som en aflastning fra telefonen. For at sikre en smidig overgang til onlinebooking har Danske Fodterapeuter haft et udvalg til at se på, hvordan man kan organisere det, så man ikke mister kontrollen over kalenderen.
Hvem er undtaget fra onlinebooking?
Onlinebooking skal kun tilbydes, når en patient har haft sin første konsultation. På den måde kan du sikre dig, at der bliver sat den korrekte tid af første gang, du har en ny patient. Du kan også undtage andre tilfælde fra onlinebooking. Det kan være hjemmebehandlinger, hvor transporttid skal kunne planlægges. Det kan også være specifikke patienter, der ønsker at booke tider, som ikke svarer til din vurdering af behandlingsbehovet.
Hvordan får jeg onlinebooking?
Danske Fodterapeuter anbefaler, at klinikken har en hjemmeside, hvor du kan have onlinebookingen. Du kan fx købe en hjemmeside igennem foreningen, oprette en selv eller få et eksternt bureau til at hjælpe dig.
Alle 6 godkendte kliniksystemer til fodterapeuter har mulighed for onlinebooking. Det kræver blot, at du indsætter et link på din hjemmeside, som du kan få hos det firma, du har dit kliniksystem hos. Linket skal sættes ind på din hjemmeside. Er du i tvivl om hvordan, er det en god idé at kontakte din udbyder.
Du skal være opmærksom på, at du som yder skal have en årlig omsætning af regionens andel på mindst 60.000 kr. (tilskudsdelen, eksklusiv afstandstakter). Nystartede klinikker skal først nå op på minimumsomsætningen inden for to år. Hvis du ikke overholder denne minimumsomsætning, kan du få frataget dit ydernummer.
Dog er der dispensationsmuligheder for udkantsområder, for midlertidige udfordringer eller hvis du har varige udfordringer.
Du skal også være opmærksom på, at et ydernummer kan inddrages, hvis du i en periode på 12 måneder ikke har brugt ydernummeret.
Du kan læse mere om dette i overenskomstens § 15, Stk. 5 og Stk.6.
Du har pligt til at opdatere din ventetid på overenskomstpatienter på sundhed.dk mindst hver 3. måned. Selvom du har uændret ventetid, skal du stadig gå ind på sundhed.dk og foretage opdateringen – ellers bliver den ikke registreret.
Få ny viden og del erfaringer! Netværksmøderne er et fagligt møde med fodterapeuter fra samme region. Møderne har forskellige temaer, og de styres af en formidler, der selv arbejder som fodterapeut. De består af gruppeøvelser, korte oplæg og erfaringsudveksling med fokus på praksisnær læring.
Formålet med møderne er at sikre det fortsatte kvalitetsarbejde i klinikken.
Alle fodterapeuter, der arbejder under overenskomsten, inviteres til at deltage i møderne. Det er regionerne der sender invitationerne ud, og det er gratis at deltage.
For at opnå tilskud skal patienten i de fleste tilfælde have en henvisning fra egen læge eller hospital. Dem kan du hente på DNHF – Den Nationale Henvisnings Formidling. Henvisninger er gyldige i seks måneder fra udskrivelsesdatoen.
Der er mange ting omkring henvisningsreglerne, der er gode at vide, når du arbejder under overenskomsten.
Vi har samlet al information om henvisningsregler lige her.
Sundhedsdatastyrelsen har lavet en guide til at logge på og anvende DNHF specielt for fodterapeuter. Find guiden her.
Hvis du har spørgsmål til overenskomsten eller ydelsesbeskrivelsen, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon +45 43 20 51 20. Hvis du har spørgsmål til afregning (fx returregninger eller lignende) skal du dog kontakt din region. Læs mere om afregning her.