Højere løn og tillæg til hospitalsfodterapeuter

Er du ansat som fodterapeut på et hospital eller sygehuse, kan du se frem til mere i lønposen og et markant højere tillæg, når du har fire eller ti års erfaring.

Aftale om en ny overenskomst for offentlig ansatte i regionerne er landet. Det betyder blandt andet, at fodterapeuter, der er ansat på et hospital eller sygehus, får 4 procent mere i lønposen fra 1. april 2024. Desuden mere end fordobles tillægget for fodterapeuter, der har fire års anciennitet, så det lander på 12.948 kroner om året fra 1. april 2025. Samtidig indføres et tillæg på 7.000 kroner om året for fodterapeuter, der har mere end 10 års erfaring.

”Jeg synes, at vi har opnået et flot resultat med denne overenskomst. Danske Fodterapeuter har i organisationsforhandlingerne prioriteret lønforbedringer i form af tillæg, hvilket gav mest værdi for pengene. Det er jeg glad for er lykkedes, fordi gode vilkår er vigtige for at fastholde fodterapeuter i det tværfaglige samarbejde på sygehuse og hospitaler. Ellers kan vi ikke opretholde patienternes fodsundhed og livskvalitet”, siger Cille Holse, formand i Danske Fodterapeuter.

8,8 procent i samlede forbedringer
Forhandlingerne om vilkårene for offentlig ansatte fodterapeuter er foregået i to spor. Først i Forhandlingsfællesskabet, hvor de forhandlede om den såkaldte ramme med Danske Regioner, der landede på 8,8 procent. Dernæst foregik forhandlingerne i de faglige organisationer om 2 procent af rammen, som er afsat til at aftale specifikke vilkår for faggrupperne. Sundhedskartellet har forhandlet på vegne af blandt andre Danske Fodterapeuter.

”Vi har valgt at prioritere tillæg, da denne overenskomst jo skal indhente eller reducere det reallønstab, som de offentligt ansatte oplevede i overenskomstperioden, hvor inflationen var høj. Til de næste overenskomstforhandlinger kan det være, at vi også prioriterer andre krav, hvis vi hører sådanne ønsker fra medlemmerne”, siger Jesper Farbøl, forhandlingschef i Danske Fodterapeuter.

Aftalen indebærer også bedre barselsvilkår, mulighed for opsparing af frihed og så bliver pensionister, der vender tilbage til jobbet, dækket af overenskomsten.

SHK Forhandlingsprotokol

Læs aftalen i Forhandlingsfælleskabet

Sådan stiger din løn, tillæg og feriegodtgørelse

  • april 2024 stiger lønnen med 4,00 %
  • oktober 2025 stiger lønnen med 0,25 %
  • november 2025 stiger lønnen med 0,2 %
  • maj 2024 stiger din feriegodtgørelse med 2,49 procent (inkl. 1 procent i ferieloven)

Lønnen stiger samlet set med 6,53 procent, når man medtager reguleringsordningen, som man forventer landet på 2,26 procent.

Andre forbedringer

  • Bedre barselsvilkår
    Udover højere løn og tillæg udvides forældreorlov for fædre og medmodere med tre uger, så de får 10 ugers øremærket forældreorlov med løn. Desuden får flerbørnsforældre og flerlingeadoptanter med børn under 1 år udvidet lønretten 13 uger hver og soloforældre får forbedret lønrettigheder.
  • Opsparing af frihed  
    Ansatte får bedre muligheder for at opspare afspadseringstimer og timer fra 6. ferieuge. Man kan opspare op til 15 dage. Den frihed, der opspares af afspadsering i henhold til de respektive overenskomster og arbejdstidsaftaler, og som ikke har været afviklet indenfor den periode, der er fastsat i arbejdstidsaftalerne eller overenskomsterne, kan maksimalt udgøre 8 dage.
  • Pensionister dækkes af overenskomst
    Pensionister, som vender tilbage til jobbet, bliver en del af overenskomsten. Nyansatte omfattes fuldt ud fra 1. maj 2024, mens allerede ansatte omfattes hurtigst muligt og senest fra 1. oktober 2024. Men man skal være fratrådt og genansat for at være omfattet.
  • Ekstra forhandling
    I september 2025 optager parterne forhandlinger for at håndtere en eventuel ubalance mellem den regionale og den private lønudvikling. Stiger lønnen mere i det private end forventet, forhandles der en ekstra forhøjelse 1. oktober 2025. Er det regionale lønninger højere, fratrækkes det i lønstigningen på 0,2 procent 1. oktober 2025, og resten modregnes lønstigningerne i næste overenskomst.
  • Effektiv omklædning
    Omklædning sker ikke i arbejdstiden. Men vi har fået påpeget, at bl.a. de nye supersygehuse medfører alt for lange ventetider og transporttider, når man skal have udleveret tjenestedragter. Arbejdsgiverne har derfor givet tilsagn om, at udleveringen af tjenestedragterne og omklædning skal kunne ske effektivt og smidigt.

Fodterapeuter en del af fællesafstemning
Alle, der er ansat i regioner eller kommuner, stemmer samlet om overenskomstaftalen. Det har staten krævet ved trepartspartsforhandlingerne. Det betyder, at afstemningen lader vente på sig, da de sidste forhandlinger i nogle organisationer mangler at falde på plads.

Danske Fodterapeuter sender aftalen, der skal stemmes om, til de medlemmer, der er registrerede som offentlig ansatte i medlemsdatabasen. Du kan tjekke om du er registreret korrekt i medlemsoplysningerne, når du er logget ind på fodterapeut.dk. Konsulenter er ikke stemmeberettigede.